maandag 10 oktober 2011

Niets zijn we

Niets zijn we,
Niets zijn we, niets dan druktemakers. Stilte is het enige dat ons siert. Stilte om niet gek te worden, want het Universum is sprakeloos. Het laat zich geen zin geven. Het laat zich alleen ervaren. Taal heeft hier geen zin. Wittgenstein zegt het nog steeds zo “over datgene waarover we niet kunnen spreken, moeten we zwijgen.”
 Kunnen we de last van de beschaving, die nog steeds neolithische last, achter ons laten? Raken we ooit weer verlost van de last van de ‘beschaving’ ? Het lawaai, de drukte, de reclame-bedriegerij, de verdomming`s-media, de dictatoriale godsdiensten.
Elk moment moeten we consumeren en profijt opleveren. Worden we dus zelf geconsumeerdDe consument is zelf het consumptie produkt. Elk moment moet er actie zijn. Moeten de machines draaien. Arbeiders wordt het niet gegund ‘s nachts te slapen want de machines moeten afgeschreven worden. En als ons lijf zijn kaars uit wil blazen, houden machines ons gedwongen in leven.  Ze maken ons doder dan dood, en toch zijn er vele mensen bang voor dit herstel van de stilte. Ik niet, ik ben nog geen dag bang geweest voor de stilte. De Ander respecteren doe je niet door hem/haar af te brullen of zijn/haar rust te verstoren, maar door er in stilte en begrip voor elkaar te zijn. Hoe moet ik het mijzelf kwalijk nemen dat ik ooit een woestijn-vader was?

In de meest gore wereldsteden zoals het Bombay van Moeder Teresa is de herrie van het verkeer, de bouwwerken en ander machine tuig zo intens, dat zelfs kinderen er al gehoor stoornissen hebben. De “beschaving” maakt hen letterlijk doof. De beschaving brengt enkel een nieuw soort neolithische last voort, maar ze wordt nooit weg genomen! Waartoe wil Moeder Teresa ons brengen?

Ten volle leven houdt de kunst in, stil te kunnen zijn. Je bewegingloos op te stellen in een weide of bos om de natuur rondom je haar gangetje te zien hernemen. Genieten van de schoonheid van een boom. Van de zang van een leeuwerik. Van het loutere bestaan van je eigen lichaam. Van de aanraking van een ander of het andere, misschien zelfs van de regendruppels die vallen. Er is geen bevrijding zonder de stilte te herstellen!

Nog thans is er maar een keus, want  in zijn bewustzijn en energetisch verschilt de ene mens niet veel van de ander!  De basis is Leven, energie, en bewustwording, dat zijn de componenten waar ieder mens op kan en mag steunen. Pak deze componenten op, en ga het poëtische van het leven beleven. Dat is veerweg die voor ons klaar ligt. Dat is de manier om al onze werelden en hemelen open te houden! de mensheid heeft verandering tot een synoniem gemaakt voor de ontwikkeling van dwingende en invasieve lichamelijke stimulansen om psychologische invloed te realiseren, op steeds subtielere manieren.  En nu staan we klaar om de afgrond in te vallen, niet om een nieuwe sprong in het evolutionaire proces te maken. Dankzij de loodzware neolithische last die in ons aanwezig is, terwijl we weten dat dit het is waarvan we ons moeten bevrijden. De stilte in ons, kan de zelfde stilte zijn als de stilte die we meemaken in de dood, en ze bevrijd ons van alle mogelijke demonen. Wat een stilte, wat een natuur die U dan mee gaat maken. Dat is werkelijk ongelooflijk, dat kan ik U vertellen!

Alles is erop gericht om de consumptiemaatschappij in stand te houden en zelfs nog uit te breiden tot de mensen helemaal slaaf ervan geworden zijn. Vroeger had de staat belang bij stabiliteit (nu nog, maar dan werkelijk alle), nu streeft de politiek naar zogenaamde flexibiliteit: geen vaste waarden meer maar een drijvend waarden patroon waar niemand noch aan noch uit kan komen. Het drijft slechts aan onze ogen voorbij. Op die manier kan je dus alles goedpraten als het even nodig is, ten minste als je de centen hebt voor een goede prater. Want waar er geruzied wordt, tikt de kassa: advocaten, extra beveiliging, extra wapentuig.  en een productie apparaat om dat alles aan te vullen, en vooral drukken we geld bij om alle soldaten en producenten tevreden te stellen.

De wereld zoals ze er vandaag uitziet heeft blijkbaar belang bij ruziemakende mensen, dat brengt meer op dan waar in peis en vree geleefd wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten