vrijdag 21 oktober 2011

Kan dit niet zo maar

De meeste mensen denken dat dit niet zomaar kan. Zo plotseling maar wat gaan doen, maar de meeste jongeren vinden dat wel meevallen! Waarom ben ik toch echt optimistisch? Wel daar voor moet ik toch terug grijpen, naar een verhaal met symbolen.

De bestanddelen in het verhaal vertegenwoordigen de leden van de gemeenschap. Een deel heeft geur én smaak en dat symboliseert het leren maar ook het doen. Een ander deel geurt maar heeft geen smaak, en staat voor dat gene wat wel kennis heeft maar deze niet in praktijk brengt. Een derde deel verwijst naar iets, wat lekker smaakt maar het heeft geen geur; het vertegenwoordigt dat gene wat goede daden praktiseert maar zich verder niet met kennis bezig houdt. Een vierde deel heeft geur noch smaak en staat voor dat gene zich noch in kennis nog in daden onderscheidt. Toch horen ze allen in de gemeenschap die ik voor ogen heb, ieder heeft zijn bijdrage en ieder kan in beginsel van ‘soort' veranderen. Zo ziet mijn gemeenschap er uit, en ik hoop ook dat alle delen begrijpen dat de vaders en moeders er toe aan mogen sturen dat er verandering komt, als het nodig is.

Maar U weet hoe vaders en moeders dat doen, ze maken nog steeds gebruik van een bijzonder soort van overreding, en om dat verhaal te vertellen is alweer niet eenvoudig, er is geen Film van te maken, ik kan slechts wijzen naar de ruimere betekenis van mijn symbolen. Het Alles heeft zijn universele strekking, het verwijst naar naar alle richtingen van de schepping, oost, zuid, west, noord, hemel en aarde. En een mens moet in de eerste plaats zijn innerlijk evenwicht vinden, zichzelf losmaken van dromen en verwachtingen die hij niet feitelijk kan realiseren. De mens moet eerst zelf leren de noodzakelijke gedrag`s verbetering te realiseren.

Ik beperk mij dus tot het huis van de vader en de moeder, de afmetingen en hoedanigheid van de wanden en dak van dit huis zijn bekend, ze moeten beschutting en vrede aan de hele familie geven, maar de horizontale omvang is onbeperkt. Ze zou in principe de hele wereld kunnen omvatten!

Het niet langer aanwezig zijn in de maatschappij, de absentheistische krankzinnigheid, Schizofrenie kan niemand helpen. Het is een rouwproces wat in zijn volle omvang nog steeds niet wordt gekend.

De bevrijding uit vreemde onderdrukking en bewustwording naar vrijheid en eigen authenticiteit, het in vrijheid kiezen voor ethische omgang en naastenliefde brengt een rouwperiode met zich mee. De ontmoeting met de tegenstander van het eigen innerlijk, het ego, brengt veel meer als de weerbarstigheid van de materie, de dood en verlies. Het brengt ook inkeer en ommekeer, en overgave. De vreugde van een nieuw begin, steeds na alle opgedane terugval en tegenslag hoort even goed bij het leven, de nieuwe cyclus kan elk moment beginnen! En dat kan wel degelijk begeleid worden door een gnostisch proces!

De gnostische vraag; .......Het praten over het eeuwig NU, zittende in de tijd, dat wekt de gnostische vraag: waarom blijf je dan zitten - in dit wéten, wat nog geen kennen is?
Eerst moet gekend worden wat niet echt is, opdat dit weten gekend wordt! Dat gaat over het lijden van heel veel levensspanning heen om tot het kennen te komen. De gnosis moet toch wel daarmee te maken hebben, ze zal de juiste begeleider zijn. We hebben wellicht allemaal een hoop tégen op lijden en het is ons niet vreemd het verleden dan een zetje na te geven. Eigenlijk geven we daarmee op een specifieke manier te kennen dat het verleden op een specifieke manier in ons werkt. Ze is veelbelovend in zinvolheid, veelbelovend in gnostische zin.
Ligt 't ons zwaar op de maag dan spugen we het uit, als iets wat we niet willen verteren.”
Als je het mensenleven ziet moet je eigenlijk diepe bewondering hebben voor wat de mens in een als ongewenste gekende levensstaat toch kan volbrengen, ondanks wat hij is. Dit moet samenvallen met HET wat zich voortdurend in je voltrekt, het gnostische proces!

Het is gewoon zo dat iemand die de gnosis niet kent ( ik zal het even zeer duidelijk beschrijven) op geen enkele manier weet waar aan en waarmee hij goed doet. De hele simpele reden daarvan is, dat hij geen geleide heeft in de hele moeilijke perioden, daarom blijft het gros van de mensen zitten in het weten wat nog geen kennis is!

De wetenschap weet niet anders en kennelijk ook de filosofie niet. Maar je zit vast in een kluis met een deur zo zwaar als dieplood!
De hele truc van de Gnosis bestaat hier uit, dat je leert reageren op de levens-ervaringen die je als veelbelovend ter oren zijn gekomen! Ben je zelf een idioot die enkel verzamelingen bestudeerd? Dan denk je volgens Joost van den Vondel en mijn persoon dat je enkel zelf de baas bent! Mijn beste advies, probeer ergens over na te denken als kwestie van feit. En laat het veelbelovende daar in meespelen als iets wat in U aanwezig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten